Polsstokverspringen/ Fierljeppen

Wereld: Informatie:De geschiedenis van het Polsstokverspringen/ Fierljeppen

Overal in ons land zie je, brede en minder brede, waterwegen en er is geen snellere manier om deze waterwegen over te steken dan met een klein polsstokje. De polsstok is dan ook sinds het begin der tijden een normaal gebruiksvoorwerp geweest voor de Nederlanders. In oude kronieken van rond 1200 vinden we al verwijzingen naar de polsstok en ook op de schilderijen van Pieter Brueghel (16de eeuw) zie je de polsstok regelmatig verschijnen.

Zoals met elk transportmiddel werd ook de polsstok snel ingezet voor competities. Wie was in staat over de breedste kanalen te springen?
Op 24 augustus 1767 werd de eerst bekende officiŽle wedstrijd gehouden in Baard, georganiseerd door de weduwe van Kastelein Ype Gerbens. (originele artikel uit 1767)
Polsstokken werden in die tijd ook gebruikt bij andere spelvormen.

Na enige roerige jaren tussen rivaliserende Friese fierljep organisaties werd in 1960 de Frysk Ljeppers Boun opgericht. Met die oprichting werd een begin gemaakt met het gestructureerd organiseren van wedstrijden. Slechts enkele jaren daarna waren ook in de provincies Utrecht en Zuid-Holland fierljepwedstrijden algemeen. Alhoewel pas in 1975 officieel de Polsstokbond Holland opgericht werd.

Al sinds 1966 strijden de twee regios met elkaar om de eer voor de beste fierljepregio in Nederland.

Zes jaar later werden de eerste Nederlandse Kampioenschappen versprongen. Bijna ging de Hollander Teus Eikelenboom met de eerste Nederlandse titel aan de haal. Op het nippertje kon Roel Bokke Span echter de eer van de Friezen redden.

Lees meer over de geschiedenis van de PBH

Records

Bij de eerste officiŽle wedstrijden in de jaren 60 werd vaak niet verder gesprongen dan een meter of tien. Natuurlijk heeft de sport zich sindsdien erg ontwikkeld.

In 2006 heeft de sport een grote stap gezet met de introductie van polsstokken van Carbon (was aluminium). Het huidige Nationale Record staat op naam van Bart Helmholt uit Burgum met een afstand van 21.55 meter.
Van 1973 tot 2006 was het nationale record in handen van de legendarische (Hollandse) polsstokverspringer Aart de With. Hij bracht het record van 15.81 in 1973 naar 19.40 in 1991. Dit record hield stand tot aan de introductie van de polsstok van carbon in 2006. Aart de With behaalde in totaal 16 Nationale titels en domineerde de sport ruim 20 jaar. Hij nam in 1999 op 42 jarige leeftijd afscheid van de sport met nog een laatste Nederlandse titel op zijn thuisbasis Polsbroekerdam.

Het Nederlands Dames record is sinds 2009 in handen van Dymphie van Rooijen uit Harmelen. Zij sprong toen 16.34 meter en heeft in enkele stappen inmiddels de recordafstand op 16.91 meter gebracht.

Het Nederlandse record bij de Junioren (leeftijd 16 t/m 20) staat op naam van Jaco de Groot uit Kamerik. Hij sprong in 2006 als eerste Nederlander verder dan 20 meter en kwam tot een afstand van 20.41 meter.

Het Nederlandse record bij de jongens (leeftijd tm 16) staat op naam van Age Hulder. Hij sprong in 2010 een afstand van 19.24 meter.

Kijk hier voor alle huidige records
Website designed and developed by: Segami Images - Last updated: 25 april 2017 09:19